Voorbeeld transcripties: woordelijk, letterlijk en letterlijk extra

Transcriptie Online is de nummer één in het transcriberen van interviews voor wetenschappelijk onderzoek. Graag laten we u aan de hand van voorbeeldtranscripties zien hoe wij uw bestanden uitwerken. De verschillende varianten zijn elk geschikt voor verschillende typen onderzoek. 

Transcriptie Online levert transcripten in verschillende talen en aan organisaties en universiteiten uit diverse landen. Wij leveren uitwerkingen op drie manieren: woordelijkletterlijk en letterlijk extra, maar wel altijd met behulp van hetzelfde vaste format. Om ervoor te zorgen dat u een goed beeld heeft van wat elk type transcriptie inhoudt, hebben we de drie soorten transcripties voor u op een rijtje gezet. 

Interview transcripten laten maken voor uw promotieonderzoek? Neem dan een kijkje op de volgende pagina: interview transcripten

Uiteraard kunnen we ook kijken naar de mogelijkheden als u extra wensen heeft. Mocht dat het geval zijn, kunt u het beste contact met ons opnemen via mail of telefoon

Voorbeeld transcriptie: woordelijk

 

X: Kun je mij vertellen wat het doel is van de voorbeeld transcripties?
 
Y: Zeker. Het doel is om klanten een impressie te geven van de verschillende manieren van interviews transcriberen. Daarbij is het goed om te weten dat elk type transcriptie, bij een ander soort en type onderzoek past. In de voorbeeld transcripties kun je goed zien op welke aspecten de transcripties van elkaar verschillen.
 
X: Kun je iets meer vertellen over soorten onderzoek en de voorbeeld transcripties die daarbij horen?
 
Y: Natuurlijk. Een woordelijke transcriptie kun je het best gebruiken als je puur geïnteresseerd bent in naar wat er wordt gezegd, waarbij herhalingen en stotteringen van ondergeschikt belang zijn. Die worden dan ook niet meegenomen in de woordelijke transcriptie. Je kan ook een voorbeeld transcriptie in een PDF-format downloaden, trouwens.

Wanneer een woordelijke transcriptie?

 • Het gesprek is informeel van aard;
 • De ehm's en eh's zijn niet van belang;
 • De transcriptie wordt gebruikt voor interne doeleinden of afstudeerscriptie;
 • Bevestigende ja's en uhu's van de interviewer zijn niet van belang. 
   

Voorbeeld transcriptie: letterlijk

X: Oké. Ehm, dus, en een letterlijke transcriptie dan?
 
Y: Ja, ehm. Nou, letterlijke transcripties worden meer gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek of juridische zaken. Eh, ja bij zulke zaken kun je je dus voorstellen dat het belangrijk is, dat alle details, dat echt alles, ehm, wordt meegenomen. Zoals je je wel kunt, kan voorstellen leest dat minder fijn. Maar, ja, het geeft wel een beter inzicht van de manier waarop het gesprek, dus plaatsvond.
 
X: Ja, nee, ja dat kan ik me wel ehm, voorstellen. Maar, eh, hoe zit dat dan met, eh, transcripties voor taalonderzoek? Heb je daar een, eh, een voorbeeld van misschien? 

Wanneer een letterlijke transcriptie?

 • Het gesprek is formeel van aard;
 • De transcriptie wordt gebruikt voor juridische doeleinden;
 • Het is van belang om te weten wanneer de respondent aarzelt;
 • De transcriptie wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek;
 • Bevestigende ja's en uhu's van de interviewer zijn niet van belang. 

Voorbeeld transcriptie: letterlijk extra

Y: (lacht), ja, nee, eh, zeker heb ik dat. Voor, eh, een grote hogeschool in Rotterdam hebben wij eh, meegeholpen aan taalonderzoek onder leraren. Zoals je je wel eh, kunt voorstellen, is dat een serieuze aangelegenheid.

X: Ja, nee, natuurlijk. Ik kan me wel eh, voorstellen dat dat veel druk met zich meebrengt, het leveren van transcripties voor wetenschappelijk onderzoek.

Y: Ja. Bij Transcriptie Online zijn we dan ook trots dat we daar een steen, steentje aan bij, ehm, hebben mogen dragen. 

X: Kun je misschien iets meer vertellen over de onderwerpen die dan ter sprake komen? Of zijn de onderwerpen erg vertrouwelijk van aard? 

Y: Maar eh (stilte), dat is natuurlijk wel eh, vertrouwelijk. Ik kan je daar niet veel over vertellen. We, we zijn namelijk wel eh, gebonden aan geheimhoudingsclausule-

X: O, echt?

Y: Die we afsluiten met onze opdrachtgevers. Daarin eh, daarin garanderen we dat we de vergaarde data binnen Transcriptie Online, eh, houden. 

X: Nee, ehm, dat snap ik natuurlijk. (stilte). Maar, ehm, heeft, heeft u misschien wel een voorbeeld transcriptie zodat mijn collega's en ik die nader kunnen bekijken? We zijn namelijk erg benieuwd naar alle verschillende manieren om interviews te eh, te transcriberen, zie je. 

Y: Zeker. De voorbeeldtranscriptie is te downloaden als PDF. 

Wanneer een letterlijk extra transcriptie?

 • De transcriptie wordt gebruikt voor wetenschappelijk (taal)onderzoek;
 • Emoties zoals lachen en zuchten zijn van belang;
 • Als er een sterke focus op de interactie is.
   

Interview transcript

Het uitwerken van interviews of andere audiobestanden is een tijdrovende klus. Het uitwerken van één uur audio kost snel vier tot zes uur, afhankelijk van de audiokwaliteit, uitwerkmethode en het aantal sprekers. 
 
Gelukkig bestaan er partijen zoals Transcriptie Online die u graag helpen bij het uitwerken van uw interviews. Zo leveren wij al transcripties vanaf €1,45 per audiominuut en kunnen transcripties, op aanvraag, al binnen 24 uur worden geleverd. 

 

 

Onze transcriptieservice

Opnamen uploaden via onze beveiligde server
Aanpasbare transcripties in Word
Direct uploaden via mobiele telefoon
Altijd een extra kwaliteitscontrole
Binnen 15 minuten een offerte

Heeft u verdere vragen?

Bel ons en we uw vraag direct beantwoorden.

010-2600039


Beveiligde server
Een geheimhoudingsclausule kunnen we kosteloos voor u opstellen.

Aanpasbare transcripties
In Word of RTF-format, zodat u gemakkelijk aanpassingen kunt maken.

Offerte binnen 15 minuten
Zodat u snel weet waar u aan toe bent en gelijk uw interviews kunt uploaden.

Uploaden via uw mobiel
Via uw mobiele telefoon kunt u de interviews gemakkelijk uploaden.

Wij leveren transcripties aan

Transcriberen
Transcript
Transcriptie
Interviews transcriberen

K.P. van der Mandelelaan 110
3062MB Rotterdam
KvK-nummer: 08092341
Btw-nummer: NL809140408B01

© Transcriptie Online